Aromaterápiás Arcápoló olajok

szerző: Balzsam Labor

Mi is az az Aromaterápiás Arcápoló olaj?

Az aromaterápiás bőrápolás egyik lehetséges módja, amikor jó minőségű hidegen sajtolt olajokba a megoldandó bőrproblémának legmegfelelőbb, 100%-os tisztaságú illóolajokat keverünk, ezt a keveréket érleljük, majd ezzel a különleges olajkeverékkel kezeljük bőrünket.

A Balzsam Labor Arcápoló olajai ennél kicsit összetettebbek.

Hogyan készítjük őket?

Arcápoló olajaink alapját nem csak a hidegen sajtolt - a megoldandó bőrproblémának legmegfelelőbbnek ítélt - olajok alkotják, hanem kiválasztottunk 2-2 gyógynövényt, melyeket ezekben az olajokban áztattunk. Az olajos kivonatokat tradicionális technológiával állítottuk elő, minimum 10 napig érleltük őket, majd leszűrtük. Eredményként különleges bázisolajakat kaptunk, melyek nem csak az olajok pozitív tulajdonságaival bírnak, hanem a bennük áztatott gyógynövények hatóanyagait is tartalmazzák.

Ebbe a különleges alapba került az E-vitamin (Tocopherol), C-vitamin (Ascorbyl Palmitate) és a Q-10 (Ubiquinone), hiszen e három összetevő együttesen hatásos ápolója minden bőrtípusnak.

A bázisolajba kerülő illóolajkeverékeket felhasználás előtt legalább egy hétig érleltünk, naponta átkeverve. Mindegyik illóolajkompozíció három illóolajból tevődik össze, melyeket úgy választottunk ki, hogy az adott bőrproblémára a legkomplexebb hatóanyag-összetétellel rendelkezzen.

Hogyan használhatjuk őket?

A legegyszerűbb és hagyományos alkalmazása, ha 5-10 csepp olajat finoman a nedves bőrbe bemasszírozunk. Ezután használhatjuk a megszokott nappali arcápoló készítményünket.

Esténként végezhetünk velük arcmasszázst is, ekkor a nedves bőrre nagyobb mennyiségű olajat viszünk fel (15-20 csepp), s - ügyelve a megfelelő masszázstechnikára - 3 - 5 percig nedves kézzel átmasszírozzuk bőrünket. Az esetleg fel nem szívódott olajat nem szükséges eltávolítani a bőrről.

 

 

A seborrheás bőrök kezelésére összeállított intenzív gyulladáscsökkentő, faggyúmirigyek működését szabályozó, sejtregeneráló hatású arcápoló olaj.

Feketekömény olaj: A Nigella Sativa magjából hideg sajtolással nyert olaj tisztító, antibakteriális, gyulladásgátló aktív vegyületekben ( nigellin, nigellon, karotionidok, E-vitamin, timokinon) gazdag olaj. Intenzív nyugtató, sejtregeneráló (gyorsabb sebgyógyulás) hatású.

Búzacsíra olaj: Fitoszterinekben is gazdag hidegen sajtolt olaj, mely hozzájárul a bőr megfelelő hidratáltságának fenntartásában. Csökkenti a bőrirritációt, természetes E-vitamin tartalma miatt intenzív antioxidáns.

Lenmag olaj:  A hidegen préselt lenolaj (Linum Usitatissimum Seed Oil) biológiailag rendkívül értékes, többek között Omega 3 és 6 zsírsavat tartalmaz. Kiváló bőrtápláló, regeneráló, gyulladáscsökkentő, bőrpuhító a sejtlégzést és a sejtműködést  javító növényi olaj. 

Echinacea (kasvirág): Jellemző hatóanyaga az echinakozid nevű glikozid. Nagy molekulájú szénhidrátjai csökkentik a hialuronidáz enzim működését, ezáltal a gyulladást. Antivirális, antibakteriális tulajdonságú.

Nyírfalevél: A nyírfalevél többek között szaponinokban, monotropitosidákban gazdag gyógynövény. Hatóanyagai szabályozzák a faggyúmirigyek működését, antimikrobiális, antibakteriális hatásúak, ugyanakkor segítenek megőrizni a bőr rugalmasságát (betulinsav).

Orvosi zsálya illóolaj: (Salvia Officinalis) Neve a latin "salvere", "gyógyítani, megmenteni" szóból ered és tükrözi a növény gyógyászati értékét. A bőr immunrendszerét erősítve elősegíti a sejtek megújulását, gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságú. Serkenti a vérkeringést, szabályozza a bőr anyagcsere folyamatait, szabályozza a bőr fagyútermelését.  Egészséges és fiatalos állapotban tartja a kezelt bőrfelületet, segíti a problémás bőr állapotának javítását.

Izsóp illóolaj: (Hyssopus Officinalis Leaf Oil) antibakteriális, gyulladást és irritációt csökkentő, enyhe asztringens tulajdonságú esszenciális olaj. 

Grapefruit illóolaj: A grapefruit héjából sajtolással nyert kellemes, friss illatú illóolaj (Citrus Grandis  Peel Oil) asztringens, tonizáló, a nyirokrenszer működését stimuláló (a bőr természetes méregtelenítő folyamatait segítő) tulajdonságú. A zsíros, aknéra hajlamos bőr állapotát javító, antibakteriális hatású.

 

Szederlevél Málnalevél arcápoló olaj
Az értágulat okozta kozmetikai problémák körébe tartozik a rosacea, mely sok ember életét keseríti meg. Kialakulását több tényező is befolyásolhatja ( örökletes, életmód, életkor, valamilyen fertőzés), kezelése komplex és hosszadalmas, az esetek nagy részében a tünetek enyhítésére van csak lehetőség megfelelő összetételű kozmetikai készítmények használatával. Arcápoló olajunk összetevői segítenek a már kialakult bőrprobléma tüneteinek enyhítésében, ugyanakkor segíthetnek azok megelőzésében.

Barackmag olaj: A sárgabarack érett gyümölcsének a magjából nyert olaj a könnyű olajok csoportjába tartozik, jól felszívódik, nem hagy nyomot a bőrön. Zsírsavösszetételénél fogva enyhíti a bőrpírt, erősíti a hydrolipid réteget, regeneráló tulajdonságú.

Sáfrányos szeklicemag olaj: A sáfrányos szeklicemag olaját (Carthamus Tinctorius Seed Oil) igen magas linolsavtartalom jellemzi, emellett említésreméltó még A, E (antioxidáns hatású α-tokoferol) és K vitamin tartalma is. A magas linolsavtartalom könnyűvé teszi az olajat, gyorsan felszívódik a bőrbe. Kiváló hidratáló és bőrkondicionáló, segít fenntartani a bőr rugalmasságát azáltal, hogy a bőr megtartja a nedvességet, csökkenti a ráncok mélységét. K-vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul a hajszálerek egészségének fenntartásában. Gyulladáscsökkentő hatású.

Meggymag olaj:  A magas E-vitamin-, olajsav, linolsav,  alfa oleostearic sav és flavonoid tartalmú hidegen préselt meggymag olaj (Prunus Cerasus (Bitter Cherry) Seed Oil) hidratál, fokozza a bőr vérkeringését. Gátolja a bőr öregedési folyamatait, bőrregeneráló, antioxidáns tulajdonságú, gondoskodik a hajszálerek rugalmasságának megtartásáról, elősegíti a kollagén szintézist és a bőr gyógyulási folyamatait.

Szederlevél: Szaponinokban, csersavban, C-vitaminban gazdag gyógynövény. Intenzív gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású.

Málnalevél: Többek között tanninokban és flavonoidokban gazdag gyógynövény, mely enyhe összehúzó, érvédő, antioxidáns hatással bír.

Virginiai cédrus: Hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású illóolaj. Csökkentheti az ödémát, enyhe vérkeringést fokozó hatású.

Lime: A zöldcitrom vagy lime illóolaja gyulladásgátló, keringésjavító, vízelvezető-, tónusjavító, bőrszövet-regeneráló tulajdonságú illóolaj. 

Citromos eukaliptusz: A citromos eukaliptuszolaj intenzív gyulladásgátló, csillapító és nyugtató hatású illóolaj. Mindenféle bőrirritáció esetén is sikeresen alkalmazható.

 

 

Az érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőr ápolása is odafigyelést, rendszerességet és jól megválasztott hatóanyag-kombinációkat igényel. Fontos, hogy ne csak a tüneteket enyhítsük, kezeljük, hanem a bőr immunrendszerének működésének stimulálásával  erősítsük elsődleges védelmi rendszerünket.

Arcápoló olajunkat éppen ezért olyan gyógynövényekből és illóolajokból állítottuk össze, melyek segítséget nyújtanak az irritáció csökkentésében, rendszeres használatukkal egységesebb, szebb bőrképet kaphatunk.

Ligetszépemag olaj: Magas gamma-linolsav (GLA) tartalmú, a sárga virágú ligetszépe magjából nyert értékes bőrápoló tulajdonságú olaj. Támogatja a bőr öngyógyító képességének működését, enyhíti az irritációt, intenzív gyulladáscsökkentő.

Máriatövismag olaj: Tradicionálisan az érzékeny bőr kezelésére alkalmazták. Nyugtató, lágyító hatású. A máriatövis mag olaja (Silybum Marianum Seed Oil) magas linolénsav (omega-6) és E vitamintartalmú, a bőr öregedési folyamatait lassító, hidratáló, tápláló tulajdonságú.

Tökmag olaj: A héjnélküli tökmagolaj sötétzöld, sűrű, jellegzetes illatú, magas olajsav és esszenciális zsírsav (linolsav) tartalmú olaj. Antioxidáns tulajdonságát az olajban lévő E vitamin és a karotionidok biztosítják. A bőr mélyebb rétegeibe felszívódva a bőrt táplálja, regenerálja, védi, megőrzi a bőr természetes nedvességtartalmát.

Levendula: Klasszikus nyugtató, kiegyensúlyozó, irritáció csökkentő gyógynövény.

Vasfű: Glikozidokban és szaponinokban gazdag gyógynövény, mely hatékony gyulladáscsökkentő tulajdonságú.

Levendula illóolaj:  A római időkből az első dokumentált illóolaj a levendula olaja, amelyet évszázadok óta eredményesen használnak többek között bőrápolásra és bőrproblémákra. A levendula olaj antioxidáns, hatékonyan csökkenti az UV-okozta károsodásokat, segíti sebgyógyulást és a hegesedést. Megnyugtatja a bőrt, kiegyyensúlyozza a bőr zsírosságát, serkenti a bőr anyagcsere folyamatait.

Ciprus olaj: Intenzív gyulladáscsökkentő, a bőr immunrendszerét stimuláló, enyhe asztringens, antibakteriális tulajdonságú illóolaj.

Cickafark illóolaj: Illólaja sötétkék vagy zöldes, illata édes, fűszerű. Igen sokrétűen alkalmazható, állítólag már Akhilleusz is ezzel gyógyította a trójai háborúban szerzett sebeit. Gyulladáscsökkentő, asztringens hatású.

 

Az érett bőr ápolásánál elsődleges feladat a bőr hidratáltságának, teltségének helyreállítása, rugalmasságának növelése, táplálása megfelelő hatóanyagokkal. Ugyanakkor a kor előrehaladtával bőrünk érzékenyebbé is válhat, a különböző káros környezeti hatások is nyomot hagynak rajta. Arcápoló olajunk hatóanyagai intenzív antioxidáns, regeneráló, a bőr nedvességtartalmát megőrző tulajdonságúak. Rendszeres használatával csökkenthető a már kialakult ráncok mélysége.

Feketecsalánmag olaj: Egy sokoldalú, könnyű és nagyon hidratáló olaj, amely gyorsan felszívódik. Hatékonyan hidratálja, nyugtatja és védi az érett, száraz, repedezett, érzékeny bőrt. 

Kendermag olaj: Esszenciális zsírsavakban gazdag hidegen sajtolt olaj, mely hozzájárul a sejtfalak egészségének és rugalmasságának megőrzéséhez, serkenti a sejtek anyagcseréjét. Feszessé, rugalmassá teszi a bőrt, ráncmegelőző hatású.

Mákolaj: A mák hidegen préselt olaja (Papaver Somniferum Seed Oil) magas mennyiségben tartalmaz a bőr egészségének megőrzéséhez, állapotának javításához szükséges értékes esszenciális zsírsavakat (ómega-3 és ómega-6), amelyek táplálják, hidratálják, regenerálják, óvják és selymessé teszik a bőrt. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat és E-vitamint  (100 g/11 mg), valóságos elixírként hat a bőr állapotára.

Bazsalikom: Illóolajban és flavonoidokban gazdag gyógynövény, mely erőteljes antioxidáns, irritáció csökkentő hatású.

Zsurló: A mezei zsurló magyar népnyelvi elnevezései: kannamosófű, bábaguzsaly, cindrót, békarokka, sikárlófű, ólomsimítófű, békaláb, surlófű, vesefű. Intenzív feszesítő, remineralizáló, mikrocirkulációt serkentő hatású gyógynövény. 

Sárgarépamag olaj: Erőteljes bőregeneráló és ráncellenes hatásáért jól ismert illóolaj. Bármely bőrtípus kezelésére alkalmas: mikrocirkulációt serkentő, frissítő, sejtregeneráló, depigmentáló, bőrfiatalító hatású.

Geránium olaj: A gerániumolaj (Pelargonium Graveolens Oil ) elősegíti a sejtképződést, felgyorsítja a sejtek regenerálódási folyamatát. Eltünteti a kisebb bőrhibákat. Gyulladáscsökkentő, javítja a  gyenge hajszálerek állapotát. Stimulálja a vér és nyirokrendszer működését, méregtelenítő tulajdonságú.

Pálmarózsa olaj: Szabályozza a faggyúmirigyek működését, hozzájárul a bőr normalizálásához. Segít a vízhiányos bőrállapot kezelésében. Serkenti a sejtek regenerálódását, új szövetek kialakulását.Segíti  megőrizni a bőr rugalmasságát, antibakteriális, megakadályozhatja a hegesedések kialakulását és a kisebb bőrfertőzéseket.

Készítményeinket kipróbálhatja Bemutatótermünkben vagy kérheti kozmetikusától.